Monday, 31 December 2007

I'm tendering my resignation letter..

I'm resigning...
I handed over my very short period of notice...7 days..this coming Monday will be my last day..

I'm going to be a cikgu in one year time...will be registering for my diploma in education in 14 days time.. so maybe I wont be spending much time here anymore after this..

I dont know if I made the right decision... I dont know if I will like my new life as a teacher..but I do believe the saying " love what you do, so you can do what you love"...

hardly wait for " semua bangun...selamat pagi cikgu!!!"...
I want to want to love this..

Thursday, 27 December 2007

Yaaaayyy...Result PMR dah kuar!!!

yaaayyyy..adik aku dpt straight A's!!!
hurmmmmm...hadiah die 4A masa UPSR dulu pun tak langsai lg..
cemana?

Monday, 17 December 2007

Hah..ape kemendenyer?

malam td aku dan housemate 1&2 sedang tergolek depan tv..
layan Asian Idol..kitorg tgh tunggu result..
punye la lama nak tunggu result kuar, dah nk kul 12 pun tak kuar² lagi..
pastu yg last tu tak salah aku Mike (Indo Idol) tgh melalak...mata² kami dah ngantuk..
aku dah bangun angkat bantal..malas dah nk tunggu.. esok tahu jugak result die..tunggu lelama bukan dapat duit pun..
tiba²..

housemate 1: org gemuk ni kalau nyanyi mesti suare saporno..kan?
housemate 2 & aku : hurmmmm..(yawn)
housemate 2: huh? apa die housemate 1?
housemate 1 : org gemuk ni nyanyi selalunye sedap..suara saporno..
aku: SOPRANO laaaaa!!!

huahahahhahahaha..cerah balik bijik mata aku....

Thursday, 6 December 2007

A Restless Night

Rumah dah gelap..semua org dah tido..
aku still lagi cerah bijik mata..aku pakse gak bijik mata ni terkatup..pakse die tido..
dah berzilion anak biri2 aku kira...kadang terkira sekali anak lipas...pun tak bleh tido..
macam2 ayat suci dah aku baca...doa makan pun aku baca sekali..

kadang² aku belek hp tgk jam.. dah pukul 2 lebih..rumet aku dah macam2 gaya tido..bantal semue dah menyembah bumi...selimut dah membelit pinggang...syioknyer jd die..
aku je yg dok terkelip kelap memandang siling yg kelam...

aku try msg tunang aku...mana la tahu die pun sama mcm aku..nasib aku baik die call..
biasanya kalau ckp dgn dia..mmg aku cepat ngantuk..die tuh umpama pil tido aku...huahahahhahahha..sian tunang aku..tunggu punya tunggu takde balasan...

aku berkalih kedudukan..kejap ke kanan..kejap ke kiri...kejap aku berpusing..
panas pulak hati aku... aku bangun...melangkah ke bilik air...cuci belakang leher..kasi sejuk sikit hati yg mendidih tuh...panas hati pada diri sendiri..cuci kaki..aku melangkah ke dapur plak..cari air masak..habisle segelas aku tuang masuk perut...abis segelas..aku melompat atas katil...dengan harapan menggunung.. jam dah hampir pukul 4

tiba² aku dengar org memberus dlm bilik air...bunyi org berus baju..rumah aku ada mesin basuh..nape plak nk kena berus..lagipun itu bilik air kat bilik aku..aku renung katil rumet aku..dia ada je..siap berdengkur...aku pegang badan sendiri..ehh..ada je atas katil..
abis tuh sapa yg basuh baju dlm bilik air dlm bilik aku? kalau bukan rumet dan aku? aku dah naik seram sejuk...aku tarik kaki dlm selimut..mata ku membuntang ke arah pintu bilik air...jelas pintu tertutup kemas...aku tutup mata kemas²..

tiba² lagi alarm hp aku berbunyi...aku buka mata...rupanya aku mimpi jer aku tak boleh tido...
sedangkan aku dah selamat tido....rugi betul tido tak nyenyak ni..mesti roh aku semalam letih berkalih byk2 kali sbb tak boleh tido.....

Tuesday, 27 November 2007

Happy Ending?

begini rasanya kalau tersepit yer..

kata ibu, " tak baik asyik begini..."
kata kawan," dah lama sgt nih...bile lagi? "
kata makcik, " tak nak begitu..kena begini"
kata org itu org ini, " blaa..senang jer..bla..tak susah pun...bla..bla..relakslaa"
kata dia, " tak boleh pikir dah"

kata aku, " ..........." ~sigh~

baru aku tahu...
susah nk wat citer Happy Ending rupenye..

Friday, 23 November 2007

ntah apa apa laaaaa....

ade ke boss aku suruh aku and a few colleagues (cemana nk eja nih?) stay back kat opis tapi tak suruh wat aper..tp suruh stand by in case die ada nk mintak apa²...hurmmmmmmmm..sungguh tak terkata kan?

sian tunang aku...dahla susah nk jumpe...pastu aku plak trsangkut kat opis....(ke sebenarnya die suker?)..hehehehhehe..

sudu betul laa bos itu!!

Monday, 19 November 2007

Bile Aku Marah²

bile aku marah²..aku akan tgk gambar² ni..sejuk hati..
bile aku marah²...aku belek hp..yg ada gambar² ni..sabarku mula menggunung..
sebab kalau aku marah²...dpt darah tinggi..pastu gol..saper yg nak jaga org² dlm gambar nih nanti?








Friday, 16 November 2007

Result UPSR dah kuar!!!

Adik aku amik UPSR..
die dapat 5A..yayyyyy!!
bile aku tanya die nak hadiah apa..
die kata die nak gi main² kat genting..
pastu abang die yang amik PMR tahun ni nyampuk..
"abis hadiah org masa dapat 5A UPSR ari tuh..mana? tak dpt pun lagi"
Ayarkkkkk...!!!

Haruskah aku tunggu die pulak amik PMR..baru dpt hadiah UPSR die...?
ermmm..aku ingat aku bayar sekaligus laaa..
dua org adik yg dpt 5A UPSR 2007 dan UPSR 2004..

OKLAHHHHHH JOM GI GENTING!!!!

Tak Baik Mencarut!!!

Aku dah delete post sebelum nih..
Cikgu aku kata tak baik mencarut²..
Lagipun aku kan nak kurangkan tahap baran...Anger Management Skill..
lepas ni kalau diorg tumbuk² lagi atas aku punye atap..aku akan pegi umah die, ketuk rumah (sambil senyum)..pastu siram minyak tanah cucuh api sekali (juga sambil senyum....)
Padan muka aku..rumah aku pun sama-sama terbakar!!!

Monday, 5 November 2007

Update tentang Letupan!!

Oooo..dah masuk November..
dah lama aku tak update...bukan sebab sibuk..
(lgpun mmg boss aku bayar gaji untuk aku layan YM, Blog, E-mail...muhehehehhehe..)
tp sebab aku tak tahu nk update apa...nothing new...nothing interesting..
yang tak interesting pun takde...kalau tak, blehle gak aku citer pasal ke tak interestingan hidupku ini..

KECUALI...
aku tambah anak buah lagi..
hari tuh GOBOK n APIT (both pun bukan nama sebenar) dah kuarkan Nurina Zahra binti Mohd Hafiz a.k.a GOPIT




baru-baru nih Cikgu Chipmunk plak kuarkan errr..Erdina Safiyah (tak tau eja betul cemana)...
takde gambor...
dua-dua pompuan...susah sikitla nak berbesan..tp takper, lepas² ni ada byk peluang lagih...

ermmm..sape lagi ekk yg bakal meletup..?

Semoga ramai lagi yg akan menambah umat Muhammad..

Kepada yang masih belum berjaya..takper..Usahalaa dengan lebih Gigih!!!!

**jangan sesape tanye aku pulak bile...aku letup kepala lutut saper yg tanya!!!

Saturday, 27 October 2007

MAMAT POYO

ada mamat poyo kat sini:-

yg jadi pekerja jehan tuh...last² baru kuar...(minit ke 5++)...
berlakon cam kayu takpun penyapu!!

budak poyo disini

dan masalahnyer...budak poyo itu berbinkan bapak aku!!!!sungguh giler glemer!!!

Monday, 22 October 2007

Bila MMS dah free!!!

Suke betul aku dengan teknologi yang satu nih...kenapa aku suke..ade 5 sebab kenapa aku suke..
1)Sbb free
2)sbb free
3)sbb free
4)sbb free
5)sbb adalah jugak gunanya kamera kat hp aku nih...

sekarg tak mainlaa sms biasa...semua mms..amik gambor dulu..baru hantar msg..
hatta kalau ditanya kemana aku..dan aktiviti terakhir adalah melawat bilik kecik itu..akan kuambil trademark bilik kecil itu untuk kujadikan bukti lawatan...muahahahhaha..sungguh tak senonah!!

tapi aku suke sbb ianya adalah free!!!

Thursday, 18 October 2007

Kompilasi Citer Raya untuk 26 tahun

Biasalah lepas raya..mestilaa citer kat blog pun pasal raya jer...

Tahun ni family aku membirukan diri sendiri...dan pagi² raya dah haru biru..biasalah adik beradik ramai...saiz lebih kurang..mulalaa silap ko pakai baju aku..aku pakai seluar engkau...

the youngest is 2 setengah tahun...needs more attention than anyone else...org suh pakai baju nih..die nak pakai baju nun...

tp one of my sisters was not around on the first day of raya.. Puan Inspektor itu tidak dapat pulang b4 raya...instead she was home on the first nite of raya...my granny was so excited dengan kepulangan cucu kesayangan die tuh...and we kept on mistaken her with my bro..rambut sama pendek..berceracak..kulit dah sama kaler...tinggi lebih kurang sama...and she kept on repeating " org bukan Ezawadi( the bro) laaa..org Emma"

Di kampung belah ayah aku, biasanya semua org (well, most of us) akan berkumpul reramai kat masjid...yg tak semayang pun akan semuanya berkumpul kat masjid..bersalam-salam dengan org kampung..masa ni la nk tunjuk ayu ke kontrol macho ker..yerlaa, masa tuh semua org kampung ada..nak cuci mata ke kaki ke..pinggan ker...anak² muda dan anak² dara dok tersengih² cam cute...

So selepas sesi salam² dgn org kampung yg kebanyakkannya aku tak kenal pun...my big family akan berarak ke rumah tok² mak² pak² sedara...biasanya akan dimulai dengan rumah atuk aku..(my granny and the atuk dah pisah lama)...then rumah Tok Ude (my granny's bro)..dulu kitorg akan berarak ke rumah Tok Long (but since both of them Hubby and Wife dah takder), hilang la satu arah tujuan di hari raya...pastu barulaa umah² org lain...itula cerita raya aku dr start aku boleh ingat dunia sampai sekarang...

All in all, we had a great hari raya walaupun aku pakai baju raya tahun lepas...

Kakak yg pendek, adik yg terlebih tinggi

Cubaan Terbang (dan memandangkan takde gambar aku, aku kasilah sikit gambor handbag aku, yg nampak putih tu sampul duit raya tau)


Kegagalan Terbang yg Meletihkan dan Menyedihkan



Senyuman di Pagi Raya di Umah Atuk..yg berpaling tuh mak aku..yg lain tuh semua adik aku..ada lagi 6 takde dalam gambor..ramai tuh!!!


Atuk dengan anak cucunya...yang biru² tuh mak n adik-adik aku..
yg ijo tuh cousin aku, yg nampak songkok sikit tuh, Pak Long aku tak sempat enterprem..yg tukang amik gambor tu plak adalah aku..

Wednesday, 10 October 2007

LETS GET DANGEROUS...kami dah tua!!

On 29/9/07, aku n berry good frens from school bukak poser sesamer...
after 10 years.. no more Dewan Makan..no more prep-hour..no more baju sekolah biru n kuning...no more bunyik loceng makan...
Truly, sometimes, conversations cam a little awkward..yerlaaa.. dulu² kitorg ada sumkind of bahasa sendiri...skrg, dah sedikit tua nih..takkan nk guna bahasa kanak² lagi...but yess...The kids in us are still there..!! (Yg buat aku maleh bergambor..gambar aku selalu tak brp semenggah)
And we had a jolly good time!!













Gambar² lain juga ada di sini

Happy Id!!!

Hereby, I'm taking this opportunity to wish all my beloved friends, a joyous Hari Raya Aidilfitri.

I'm just a human,(lidahku tiada polis traffic, lampu merah pun dia redah) the tongue might slip offensive words, action might be inappropriate to others, and opinions might have been interpreted wrongly.

So here, I wish to seek forgiveness from all my friends, for all the wrongdoings that had hurt your feelings in any ways. Whether intentionally or unintentionally. SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!! Selamatlaa poket korang juga...

Friday, 28 September 2007

TAK KUASA MAK..NYAHHHH

**Uishhh..lebat betul post aku bulan nih...biasalah boss selalu takde..

aku ada citer pasal golongan tak-tentu-orientasi (TTO).

masa tuh aku dgn the tunang gi makan malam kat warung ayu seefood (mmg dia eja camtuh)..depan aku tuh ada 4 org TTO nih..biasalah...kebanyakkan diorg ni mmg suka menarik perhatian org sekeliling..masa tuh dudk pulak blok pandangan tv..org ramai nk tengok bola..mmg sempat la kalau nak perhati dr hujung rambut sampai hujung kaki..
aku pun pelik..cemana laa boleh ada makhluk TTO nih..aku sedar mmg ada kejadian yg Allah jadikan untuk berada di tengah² antara lelaki dan perempuan...tapi itu 1 dalam 1000..kalau dah setiap penjuru ada mereka nih...dah tak bagus untuk kesihatan mata..mmglaa diakui ada diantara mereka yg jauh lebih cantik dr wanita² tulen...tapi secantik mana pun..tp PALSU banggggg..buat apa?

Berbalik pada TTOs yg aku jumpe tuh....

TTO 1 : bukanla nk kutuk, tp cuba korg imagine, mat² rempit tepi jalan tuh, muke samseng tp pakai subang besar ala Jac Victor, pakai lipstik merah menyala, kasut 2 inci, baju ketat sendat padat...muka mat rempit tapi nak jdi minah Auuuww...tak kuasa mak..nyahhh

TTO 2 : biasalaa...kalau Auwww nih biasanya rambut panjang mengurai...reben itu laa..klip inilaaa..tp TTO 2 nih, dahlaa tengah² kepala baru ada rambut, bersepit bagai...kalau adik aku tgk mesti die kata, "Owoohhh, dahi jendul bulih wat padang bola!" Hurmmm..kalau nk jadi wanita sgt..apa kata pakai tudung..ni wat tambah dosa org lain je ngutuk

TTO 3 : sendatnya baju Nauzubillah..tp cutting 40-40-40..bersepah lemak keluar..tak nak tengok block tv...dah semua nampak.. bukanlaa aku kutuk org badan besar...tp jgn la pakai baju saiz XS...wat rabun mata aku jer

TTO 4 : sebab membelakangkan aku..tak dpt la aku nk kutuk...tp nampak pada lengan cam lengan pompuan..tak tahulaa..rambut pun pendek jer..

Sekali bola di tv masuk gol....diorg jerit "GOL!!!!!!!".. kuar sore jantan..faul habisss!!!

Thursday, 27 September 2007

Aku Hampir Berjaya

Aku hampir berjaya menjahit baju kurung untuk di pakai di pagi raya nanti..aku jahit sendiri...aku sungguh bangga pada diri ini..
(kain murah...6.50 semeter..aku beli 8 meter..takper nanti dah terer, aku guna kain rm65 semeter plak)

Ucapan terima kasih saya ucapkan kepada sifu yg begitu bersabar dengan tahap kelembapan ku..Cik Aisyah, penaja mesin jahit, Cik Atifah, penaja semangat, Ahlul Bait..Cik Anim dan Cik Ayu..amoi kedai yg menjahit tepi, mahal siot rm1.20 sepasang..tp takper sbb cepat, kira okla (mesti die gelak tgk aku potong kain senget benget..)
Ucapan terima kasih ini turut ku tujukan kepada bini abg hashim yang amik upah mahal sgt..kang tak pasal² aku jahit sendiri baju kurung..terima kasih sbb amik upah mahal, kalu tak mesti tak terbukak hati ini nak belajar menjahit sendiri...walaupun hampir hancur la kain tuh, asik jahit, tetas balik..jahit, tetas balik..tp sekurang²nya aku mencoba..

Lps siap jahit baju, nak jahit baju adik aku plak..n nak jahit manik kat baju² itu..Wanitanya aku rasa diri ini..huahahahhaha..

Aku berazam, by raya tahun depan..aku dah tak perlu tempah baju kurung n baju melayu..mesti save giler...$$$$$$$$$$$$$$$$

Terkenang

Tetiba terkenang plak mase bukak poser time jd student U dulu...

Waktu tu..

Time pose biasanya kitorg akan masak nasik..pastu tong² beli lauk..mmg jimat wat camtuh.. masuk tabung 5 hinggit sorg..seminggu tak abis makan..kalau ramai laa..kalu setakat berdua..tak berbaloi pun..

Time bukak poser reramai camtu mmg meriah..seronok..tang berebut yg seronok tuh..tp mase aku final year...sedih siot kena bukak pose sorng..mase tu aku kena wat final year project..presentation kena wat time cuti..so semua org balik kampung..
kat blok aku tuh ada berapa org jer..kat floor sama dgn aku (top floor) ada tiga makhluk jer..aku, sorg budak cina n sorg budak india..tu pun bilik selang jauh²...sib baik bulan pose...hantu setan kena rantai dan aku yakin tentang itu..

so bersendirian laaa aku..nasib baik time tu aku ni minah rempit..so pegi la aku ke bazar sorg2..bukak poser pun sorg²...yang tak tahan tuh bukak pose sambil menaip tuh...yerlaaa..poser poser gak...project tetap kena hantar..masa poser reramai aku sibuk sgt berkawan²...project tak jalan..padan muka aku...

sedih giler..menitik air mata..mase tu lah ingat rumah...tp memandangkan aku wanita gagah..mak aku tanya pun aku wat cool jer...letak je tepon..rs cam nk meraung..tak best siot bukak pose sorang²..takde feel langsung

Monday, 24 September 2007

Terjangkit Rupanya

Semalam, salah satu pasangan rakan yg boleh dikatakan rapat telah menimang cahayamata yg pertama..comel budaknyer!! Aku mengekor Tisu n Tokan (both bukan nama sebenar) gi melawat diorg...lama la jugak melepak kat sepital tuh..
lps sorg² yg dtg melawat pegi balik..kitorg still lagi kat situ...kitorg balik lps bukak puasa temankan Apit (the new Abah)bukak poser..sian die sorg²..

so bile sampai rumah...aku pun calling² la my significant other yg berada nun di Simpang Renggam..ckp² pasal anak Apit n Gobok (both pun bukan nama sebenar)...borak punye borak..punye borak..aku dah naik ngantuk.. aku nak tido

sebelum tido, dia pesan supaya kejutkan die sahur..so bile tibe time sahur, aku kejutkan laaa..

pemanggil : bangunlaaa..dah pukul 5 lebih nih..kata nak sahur
penerima : baguskan budak nih....tido je tak nangis pun..
pemanggil : ??????
penerima : bagus....baik jer..
pemanggil : budak mana pulak..mimpi ekkk..
penerima: ........................(long pause)...ha'ahlaaa mimpi..
pemanggil : dah tu nak sahur tak nih..
penerima : tak jadilaa...

nak sambung mimpi..die mimpi ada anak sendiri la tuh kot..ngehehehehhehe

Saturday, 22 September 2007

The Laughing Baby

Ohhh..ini budak adalah sangat comel!!!

Friday, 21 September 2007

SYURGA Duniaku Di ragut

Huh..boss dah balik...
Adakah aku masih di syurga..?

Thursday, 20 September 2007

Nurin Jazlin

kawan aku (n dah ada dalam paper pun) kata mayat dlm beg tu sah adik Nurin Jazlin yg hilang a few weeks back.. I just cant imagine ( and I dont want to) what she went thru the all days before she died...

Al Fatihah buat adik Nurin..

semoga org brengsek yg bersalah itu cepat dijumpai...sama-samalah kita tarik side burn die...pastu sontot bontot die dengan durian..siat² kulit die hidup²... suke² hati nak wat anak org cam tuh...Sialllllll!!!!!!

Aku dan baju kurung!!!

aku dah berjaya menjahit memanik pada lengan baju kurungku yg berusia 7 tahun...bila siap die nampak mcm berusia 20 tahun..muahahhahaha..
tp aku bangga pada diri sendiri...lengan first nampak cam railway..bengkang bengkok..lengan second nampak cam hiway...lurus..tp sedikit pengkau di beberapa tempat...

APA-APA PUN SUNGGUH AKU BANGGA PADA DIRI YG SGT LA TAK SENINYA INI..!!

Tuesday, 18 September 2007

K.U.R.U.S

org asik tegur aku kurus...hishhh..takkan baru pose 2 hari dah kurus? ahhhhh..sayangnye lemak...kalau camni..pakai kebaya mau nampak cam tiang lampu berjalan²..

**yang berisi nak kurus...yang kurus..nak tambah isi..sungguh tak bersyukur!!!!

Aaamiiiin...

Since the First Day Of Ramadhan..every nite I will get this message from The Tunang..and he will then recite it to my ear..

" YA ALLAH YA TUHANKU, AKU BERSYUKUR PADAMU YA ALLAH, KERANA TELAH MENGURNIAKAN era PADAKU, AKU BERMOHON PADAMU YA ALLAH, JADIKANLAH KAMI PASANGAN SUAMI ISTERI YANG KAU RAHMATI DAN BERKATI. KEKALKAN HUBUNGAN KAMI SEHINGGA KE ANAK CUCU, KE AKHIR HAYAT DAN KE AKHIRAT..JANGANLAH KAU JADIKAN KAMI DI KALANGAN ORG² YANG RUGI...KEMBANGKANLAH ZURIAT KAMI...JADIKANLAH MEREKA HAMBA YANG BERKHIDMAT KE JALANMU, YA ALLAH..AMIN"

wajarkan..kalau aku terharu?

Monday, 17 September 2007

Tiket Balik Raya!!

Sebenarnya citer ni dah agak lama..masa awal bulan 9 (ke hujung bulan 8?)hari tuh..
aku kena balik kampung ada interview..balik laa naik bas kat Hentian Putra tuh..dekat tempat jual tiket² tuh dia ada tulis, "TIKET UNTUK BULAN OKTOBER BELUM MULA DIJUAL!!!"..maknanya tiket raya tak stat dijual pun lagi..masa tuh 31/8/07 (ooooo..hujung bulan 8 la maknanya)..oklah..aku ingat nak gi try tanya esok tuh kat Petronas depan umah aku...kat situ ada jual tiket Transnasional...

Perghhhhh..sebaik sahaja aku tanya..die kata dah abis...!!! Cube bayangkan dlm masa tak sampai 24 jam...tiket ke Trengganu dah abis!!!! Cousin aku yg ngaji kat UM tu dok merengek tiket dah abis..
abislaaa..pakcik n makcik aku dok menggelabah puyuh...takut anak diorg tak bleh balik...aku ni pun takut gak!!! takkan nak raya kat KL sesorg..tak mau la aku!!!

abislaaa..semua tempat aku call(yg ada jual tiket baslaaa..tiket wayang tak termasuk!!)...yg aku peliknye ayah aku yg drama king tuh relek jer (dia nih bukan bleh raya anak takder tak cukup sorang..nanti nangis!!)...aku dah sibuk² suh die belikan tiket bas dr Trengganu ke KL...

katanya : tiket bas nok wat mende pulok sulong!! mung bukang balik dengan kete ker?
aku terkesima..ha'ah ekkk.. aku kan balik dgn keter..yg aku gi sibuk² dgn tiket bas tuh naper?

Saturday, 15 September 2007

Aku dan Puasa 3

Bile aku hop..hop..kat blog org..rupanya byk noastalgia time puasa nih..dan ada pulak nostalgia jenis turun-temurun..

Alkisahnya..
ibu budak 1: bakper pucat lesi nih? dok tahang doh..gi bbuke laaa...kang muntoh pulok kang!!
budak 1 : maa..ja sakit perut...nok kentut...dok leh nok tahang doh!! lambat lagi ke bbuker?
ibu budak 1 : Astaghfirullah al-azim!! Kentut jerlaaaa....
budak 1 : kekgi batal poser..sayang!!

masa zaman tuh aku baru nak kenal puasa penuh...baru plak belajar kat sekolah perkara yang membatalkan puasa dan yang boleh membatalkan air semayang...mixed-up dah semuanya..
tahun lepasnyer puasa..ade jugak kejadian yg sama..adik aku yg tadika tuh pun mengulang sejarah yg sama..aku gelak sakan...
rupa-rupanya...kata mak aku, semua adik² aku yg lain pun camtu..tp aku tak dengar sendiri sebab aku dok hostel...huh...pening la mak aku nak layan 9 org anak camtuh tetiap tahun!!

Friday, 14 September 2007

Aku dan Puasa 2

..................tak tahu kat mana nak sambung!!

ok second day poser masa darjah 1...sampai sekolah, mulalaa dok buka citer..aku org Trengganu, kenala ikut bahasa ibunda..


murid 1 : mung (ke awok?) pose abis dok maring?
murid 2 : aku* (ke saye?) dang separuh ari jer..mok aku (atau saye) suroh bbuker..awok?
murid 1 : saye pose abihhhh...

*kemungkinan untuk aku menggunakan kata ganti nama 'saye' dan 'awok' adalah lebih tinggi sbb masa kanak² aku takut nak sebut 'aku'..takut jadi hantu paku!! sape ntah yang wat citer!!!

murid 1 tu adalah aku..takkan aku nak citer yg aku jd kangkung lembik..tak macho laaaa..TAPIIIII!!! yang tak tahannya hari tuh majoriti budak kelas aku tak poser.. sebab mungkin (aku agaklaa) mak masing² dah tak sanggup nak tengok anak masing² jd sayur lembik..itu yg tak bagi poser tuh...masa tuh kat kelas aku, ada satu meja yg cikgu letak kat belakang kelas wat letak bekal..takderlah bekas bekal bersepah atas lantai..pastu memandangkan aku kanak² tinggi dalam kelas tuh..aku dok belakang sekali..
MASYAALLAH.. kat meja yang ada bekal tuh.. macam² kaler air yg ada...ada air sejuk (kaler apa ekk air sejuk)..air teh..air oren laaa....yg bekas jernih nampak laaa..kalau guna yg free beli MILO (dulu aku sebut meee-lo, skrg aku sebut My-Lo) tu legap..tak tahu ke hapa airnya..

yang aku tak tahan, hantu mana ntah..bwk air sirap bandung!!! Cuoissss betul...!!! dan alkisahnya...sirap bandung itu telah menghancurkan poser aku...pukul 10 aku dah tolong kawan aku habiskan!!! huh..jahat tul sirap bandung tuh!!!

tp balik rumah, aku tetap jd kangkung lembik...sbb aku sebat air jer..aku tak makan..so..kira aku poserla hari tuh..pose makan jer..mak aku tak tahu sampai sekarg!!

so..moral of the story..jgn kawan dgn budak bwk sirap bandung gi sekolah..



Aku dan Puasa 1

Aku ingatkan bile boss takde sampai 2 menggu cenggini aku di syurga..tp boooosaaan siot!! bukanla aku rindukan suara-kasi-pecah-gelas die tuh..tp aku bosan...takde apa nk buat...

Teringat plak zaman muda-muda dulu puasa..aku anak sulong..jd mase kecik aku takde org untuk dijadikan idola menguatkan semangat (atau menghancurkan puasa aku)..yang ada cuma maa n pak aku jer..aku start puasa masa tadika kot..aku start tadika (officially) masa umur 5 tahun..so time tuh aku dah belajor pose..separuh-separuh laa..masa kat sekolah tak pose..masa kat umah aku pose..(terbalik..org lain pose dulu..aku tak pose dulu br pose)..yerla kat tadika kan die sediakan makanan...aku kenala makan..mak aku nk ajar gak aku pose berdikit²..

masuk sekolah rendah..aku mula laa pose penuh..first day pose tuh ramai la budak kelas aku yg pose..jd takderla tergendala pose aku...balik sekolah tengahari tuh mmg dah lembik giler..cam sayur kangkung 3-4 hari dlm peti ais dah gayanya.. mak aku suh bukak pun..degil!! Kuat semangatla kununnya...masuk asar..aku dah menggigil... bapak aku dah pakse² aku bukak poser...aku tak mau..bukan sebab sayang ke apa ker...tp sbb nak bangun makan pun dah tak larat...punyerlaaa sadis!!! Tahan jugak samapi bukak poser... Sampai berdukunglaa gi kat meja makan...suapan yang pertama jer aku dah muntah....angin dah penuh dlm perut...tapi aku gumbira aku berjaya gak poser hari pertama...!!

hari kedua aku sambung esok laaa...2nd boss panggil!!!

Aku Bosan Time Lunch

Aku boring giler time lunch..so aku hop..hop..kat blog org...aku jumper ni http://simpsonizeme.com/ dan aku meng"simpsom"kan diri sendiri..rupa dia camnih...lagi lawa dr aku yg asal



Nasi Dagang

Aku anak Terengganu..kalau tak reti buat nasi dagang boleh malu sampai mati woooo...tp nak kata pandai buat pun tak boleh jugak..cubaan sekali yg menjadi tak menjanjikan akan menjadi selama-lamanya...

Ada satu hari tuh, bakal mak mentua aku mintak aku ajarkan cara wat nasi dagang (die adalah org Melaka)..haduh!!! menggelupur aku!! Aku tahu buat..tp memandangkan permintaan itu datang from somebody I dreaded....aku jd hilang akal kejap!! Kalau jadi, bolehla maintain cun (haptuiiiiihnyer)..kalau hancusssssssss? Tak ke mampusssssssssssssss? So memandangkan bulan puasa dah tiba...aku menempelkan disini cara-cara wat nasik dagang ala aku yg dicilok dr mak long aku dan internet...(maknanya, aku tukang tempel jer)

biasanya kalau org Kelantan, nasi dagang die ada kaler cam merah sikit, sbb diorg biasanya guna beras nasi dagang, org terengganu plak, biasanya guna beras pulut campur dengan beras biasa (beras siam) dengan nisbah 1:3 atau 1:4 (beras pulut : beras siam) -depends on jenis beras gak...pastu beras² yang dicampur ini perlu direndam semalaman..so kalau nk msk esok pagi, sebelum tido tuh, rendam le sesiap..

Bahan-bahan (Untuk Nasiknyer laaa)

1 cawan beras pulut
3 cawan beras biasa
1 biji kelapa (saiz agak besar)
10 ulas bawang merah
1 ruas jari halia
1 camca halba
Garam sedikit rasa

Cara-caranya (Ni aku paste dr internet jer..malas nak naip)
Ini cara nak kukus nasik nyer ajer..

Beras dibasuh dan direndam 1 malam. Panaskan air. Tunggu sehingga air mendidih. Masukkan beras dalam pengukus dan kukus sehingga wap naik. Biarkan seketika selama 5-10 minit. Angkat dan pindahkan ke dalam bekas yang besar. Masukkan air sehingga beras tersebut kembang dan garam secukup nya. Kukus buat kali kedua. Masukkan nasi ke dalam pengukus dan kukus sehingga naik wap. Biarkan seketika. Setelah itu, angkat dan pindahkan ke dlm bekas. masukkan santan yg dibancuh dengan sedikit air. Akhir sekali masukkan halba, bawang dan halia. Kalau nak letak gula pun bleh kot..sikit dahla..kang jadi wajik plak..

Kali ni aku bagtau cara wat nasik jer dulu...cara wat kuahnyer..nanti-nanti laa..malas dah nak naip...aku dah naik terliur nih...membahayakan tahap kesihatan puasa aku plak..

Wednesday, 12 September 2007

SOMEBODY IS ON LEAVE!!

tu hah..ada makhluk dah gi cuti....so jgn jadikan die alasan lagi kalau buat dosa..bukan salah die dah..die takder!!!

Monday, 10 September 2007

FOR OUR OWN GOOD!!

I GOT THIS FROM E-MAIL..

I M P O R T A N T W A R N I NG ! ! ! ! ! ! ! !

Anyone-using Internet mail such as Yahoo, Hotmail, AOL and so on.
This information arrived this morning, Directs from both Microsoft and Norton.

Please send it to everybody you know who has access to the Internet.
You may receive an apparently harmless e-mail with a Power Point presentation ' Life is Beautiful '

If you receive it DO NOT OPEN THE FILE UNDER ANY CIRCUMSTANCES, and DELETE it immediately. If you open this file, a message will appear on your screen saying:
'It is too late now, your life is no longer beautiful'

Subsequently you will LOSE EVERYTHING IN YOUR PC, And the person who sent it to you will gain access to your name, e-mail and password.

This is a new virus which started to circulate on Saturday afternoon.
AOL has already confirmed the severity, and the antivirus software's are not capable of destroying it.
The virus has been created by a hacker who calls himself 'life owner'

PLEASE SEND A COPY OF THIS E-MAIL TO ALL YOUR
FRIENDS, And ask them to PASS IT ON IMMEDIATELY!!!!

Friday, 7 September 2007

Power spek aku naik!!!

I paid a visit to Focus Point last night, to get new pairs of contact lenses.. had my eyeballs checked..and dushuuuummm..my eyesight is getting shorter...power naik banyak...!!! Told my other half about this...and he gelak-ed..saying that I am now can be called O-K-U..sungguh cissst..!!!

I think I better invest on a new pair of glasses as well..so I will less depending on this jellyish thing I stick to my cornea...contact lenses must be the culprit of my current need of assistance in viewing things (spek & contact lense la tuh)...yerlaa.. I pour like setengah baldi of chemical into my eyes daily....WARGGGGGGGGGGGGGHHHH!!! Ngerilaaa plak!!!

So to those yg tak memerlukan spek....jagalah mata anda!!!

Wednesday, 5 September 2007

Your Marriage

Try this.... it was true when i tried it,,,
Choose a number between 1 and 7 and know what sort of marriage you will be having............


get ready....


think abt the number






Ok wait now..


























u'r sure right????????




























don change your mind again......... .....




















is it done??????????





























Ok here goes the result:
(place the pointer of mouse in front of number u have thought and drag it to right side.)



1. Arranged Marriage
2. No Marriage(Oops!)
3. Love Marriage
4. Love+Arranged Marriage
5. Marriage With Friend
6. You will have more than one marriage(Great!!-Please invite me for all)
7. Y ou'll go against you

Credit to isuhangat

Tuesday, 4 September 2007

FROM FRENDSTER

1)Single, Taken, Crushing, or
Flirty?
~ Taken but Flirty....poyo!!

2) Are you happy with where you are?
~ where? Not Really

3)Anyone cheated on you before?
~ Well.. I am one easily got cheated person..

4) Have you ever had your heart
broken?
~ Sadly Yessss..

5) Do you believe that there are
certain circumstances where cheating
is ok?
~ depends

6) Have you ever talked about
marriage?
~ I dont really talk.. I nag about marriage!!

7)Have you ever wanted kids?
~ Thats one good reason for the nagging (ref: no 6)

8)How many?
~ 3 maybe..Insya Allah

9) Would you consider adoption?
~ depends

10) If someone liked you right now,
would you want them to tell you?
~ tak payah laaa..but if there's any..I'd love to say TQ!!

11) Do you want someone you can't have?
~ NOpe

12) Who do you like right now?
~ Tuan Hasrul

13) Do you believe in celebrating
anniversaries?
~ not really

14) Do you want to be with someone
right now?
~ yes...YESSSSS..YESSSSSSSSSSSSS!!

15) Have you ever wished you could
have someone but you couldnt?
~ dont have to...

16) Have you ever broken someones
heart?
~ I dont know..but if I did..I'm sorry..I didnt do it on purpose..

17) What would you say about your
most recent ex?
~ ex? Frens are forever..aight?

Monday, 3 September 2007

My Monday is Driving Me Crazy!!!

I'm thinking of creating an alter-ego... I made a decision... I wanna be this:-


How I Deal with My Another Boring Sunday...!!

I woke up around 9..actually I woke up much earlier....but pakse my mata to tido sampai kul 9...Planned to go to the office and finish up some errrrrrrrrrr...unfinished works...took my shower...put on some decent clothes (decent: shirt with longer sleeves matched with longer pants) tempek some bedak, trace some kohl around my slanted eyes..(Well, lately, I dont go anywhere without putting on the eyeliner, I feel nude..see how well-tailored my inferiority complex is ~sigh~)

Done with colour-my-face- kononnya routine, I put on my tudung...pastu dan-dan tu la hujan!!! Hurmmmm..nampaknye alam wont let me waste my precious Sunday at the office..so I ended up being flat on my back again...reading a novel...tak sedar when I dozzed off into the state of unconciousness...

My better half rang me..we talked and talked like 10 minutes..then, tried hard to get back to my state of unconciousness but terribly failed... yerlaahhh, I've been sleeping like 3 hours..cemana nk tido lagih...

I managed to angkat my lazy bum from the cozy bed of mine.....I counted my steps out of my enchanted room....looking for something to eat..nobody's around..opened the fridge...Hurm...ade ready-to-use bawang, blended cili kering, frankfurters, cauliflower, red chillies (they will never go anywhere near my digestive system..they are for colouring purpose only because, I will carefully pick them, and placed them at the edge of my plate).. Maggi goreng sound yummy(caution: yummy is for my tastebuds only, to others..my yummy is not recommended, because It sometimes may turn out to be YUCKYYY)..

campur everything in a wok....kacau...kacau...kacau...Walllaaaaa..dah siap... a plate of pathetic-looking maggi goreng...and the taste...patheticly salty..but still yummy for my about-to-dying-of-famine stomach...!!! I'll make a bad cook!!! ~sigh~

Saturday, 1 September 2007

Suckkkkieeee!!!

Geli...geli giler!!!

I was waiting for a bus...scheduled to arrive in 2 hours time...(Yaaa..lama giler siot kene tunggu..!!!) And the only available waiting seat was the one I put my ass on..and beside me..a bloody-stupid-tak-reti-malu-guy (read:bangla)-with-opened-flyers-and-hands-in-his-pants playing with his 'alien'......BODOH betul...!!
Punya la ramai makhluk kat situ..berani die wat keje camtuh? Rasa cam nk amik gambor...pastu paste kat internet....baru tahu...!!! Pastu muke tu kasi Zoom besor2!!!

Tuesday, 28 August 2007

Ezham in His Sulky Mode!!

He wanted the hp his sister was using for the recording!!

Ezham & His Little "Yesss" Move!!

Miss his giggles so damn much!!! I'm off to my hometown tonite..Wuuuhuuuuuu!!!

Frustrated!!

Somebody emailed me gambar Ashraf Sinclair tgh smooching (in public..ok) dengan Bunga Citra Lestari...(no.. you wont find the gambar here...find it somewhere else)..huhuhuhuhuuuuu...frust!! Its not that I'm falling head over heels about him...NO..NO...!! I like him..that's all...

BTW, ngaperlaaa ramai sgt org yg sibuk dengan citer orang lain..tengok dahlaa....kan? kan?

Monday, 27 August 2007

aku dan masaku

giler aku bosan hari nih..dr pagi takde bende nak buat..baik balik dan tido!!!!

Current Listening

WHEN YOU ARE GONE
-AVRIL LAVIGNE-

I always needed time on my own

I never thought I'd need you there when I cried

And the days feel like years when I'm alone

And the bed where you lie

Is made up on your side


When you walk away

I count the steps that you take

Do you see how much I need you right now?


When you're gone

The pieces of my heart are missing you

When you're gone

The face I came to know is missing too

When you're gone

All the words I need to hear to always get me through the day

And make it OK

I miss you


I've never felt this way before

Everything that I do

Reminds me of you

And the clothes you left

They lie on the floor

And they smell just like you

I love the things that you do


When you walk away

I count the steps that you take


Do you see how much I need you right now?

When you're gone

The pieces of my heart are missing you

When you're gone

The face I came to know is missing too

And when you're gone

The words I need to hear to always get me through the day

And make it OK

I miss you


We were made for each other

Out here forever

I know we were

Yeah Yeah


All I ever wanted was for you to know

Everything I do I give my heart and soul

I can hardly breathe I need to feel you here with me

Yeah


When you're gone

The pieces of my heart are missing you

When you're gone

The face I came to know is missing too

When you're gone

The words I need to hear will always get me through the day

And make it OK

I miss you

Song lyrics Avril Lavigne lyrics

R.O.K.E.R = Rocker!!

I was at the UPM's pesta konvo last night..and the main topic is Kristal was there..they RAWK like big time!!! That makes me sooo dont understand when we..Malaysians opt to buy Indon's band punye album...when on the other hand we have such a talented group..here in Malaysia..who speaks understandable Malay..(and I do believe, they are plenty more local groups N individuals out there who can sing as good as these Kristal guys)..

Cume yang tak tahannya, the-baby-faced-with-long-karat-hair guitarist or basist(or wutever they call it) asik dok swing his hair..last-last rambut sangkut kat gitar..hehehehehe...kelakor giler..but the vocalist..mase ckp pun suara sedap..masa nyanyi lagi laa sedap..rockly lemak merdu..I'm not into noisy music..but hell..Kristal RAWKSSSSSS!!!

Saturday, 25 August 2007

My Frens Should Know

That:

1) I'd likely to finish up my works last minutely, so I hate it when ppl give me last minute job..(simply bcos I need to finish mine..)
2) I hate the facts that I hate ppl who cracks stupid jokes while I am competing with time...given last minute job means its the time to be dead serious..
3) I love gamelan and instrumental...something that sooths your eardrums..not things that will tear them apart
4) I do not fancy colourful things...it makes my eyes dizzy...pening mata mak!! (Like this post)
5) I hate it when ppl keep asking me to repeat what I've said, just bcos they didnt pay attention in the first place (cemana nk jd cikgu nih)
6) I dont fancy slow moving creatures
7) I do badly at cooking, but seriously I will never let anyone dear to me dying of famine..
8) I'd likely will edit this post a few times becos of the colours (refer no.4)
9) I love it when the boss is not in
10) I need a new set of wardrobe...n handbags n shoes.. and a credit card..preferably one without my name printed on it..
11) Aku tak suke org tak punctual..I terribly hate waiting!!!

Seems like I am a lady with annoying attitudes!!

Friday, 24 August 2007

Microwaving an Egg

I copied this from a blog I read recently..not every of us read the same blog..so I copied this for us to make use and tell the friends of ours to minimize their time on the phone...(this goes especially to the writer herself)

We need:
One egg and 2 mobiles

65 minutes to call from one phone to the other. (go for CELCOM 1+3..Its Free!!)

Set up something like this.

PUT THE EGG IN BETWEEN THE TWO MOBILES..MOBILES FACING THE EGG..

We'll initiate the call between the mobiles to last for 65 min's approximately;
Nothing will happen on the first 15 minutes...

After 25 minutes the egg starts warming up, after 45 mins;

The egg is already hot, and after 65 mins the egg is cooked.

Conclusion:

If the microwave radiation emitted by the mobiles is capable to modify the proteins in the egg. Imagine what it can do with the proteins in our brains when we talk through the mobiles.

PS: Haiyaaaa...this 1+3 Celcom Plan can really boil my brain up..

SOMETHING FROM EMAIL

Dedicated to those who just lost their bf(s)...SO If you are planning to have them back, these are the DON'Ts...

Adakah anda sedang berusaha untuk
mendapatkan semula boyfriend anda?
Betul!!!bukan senang nak dapatkan
kembali ex-bf!

Walau demikian, cukup ke persiapan
anda untuk menawan hatinya kembali?
Memujuk dan mendapatkan kembali teman
lelaki adalah dua perkara yang amat
berbeza. Kebanyakan wanita (hampir
semua sebenarnya) membuat langkah awal
yang salah!

Okay, baca dan fahamkan:

1) JANGAN bergaduh dengan
dia.Selalunya dengan ex-bf ni, bila
anda bercerita dengannya, asyik
bergaduh saja. Bergaduh hanya mencipta
ketegangan dan membunuh keinginan.
Bergaduh dengan ex-bf anda amatlah tak
berguna. Walau pun anda menang bila
bergaduh mulut, kena tinggal tetap
jugak kena tinggal!

2) JANGAN cuba menggunakan logik untuk
meyakinkan dia untuk teruskan
perhubungan atau kembali kepada anda.
Ingat ya, cinta itu berlandaskan
perasaan, bukan logik! Macam mana
betul, teguh, meyakinkan, bijak dan
segala yang sewaktu dengannya pun
logik anda itu..anda tetap jugak kena
tinggal! Jadi, logik, jangan guna.

3) JANGAN yakinkan/cuba meyakinkan ex-
bf anda itu bahawa anda
telah berubah atau mulai sekarang
keadaan pasti berubah. Benda macam
ini seolah-olah macam timba air keluar
dari perahu bocor. Tak berjaya punya
perahu tetap jugak bocor.

4) JANGAN asyik cakap yang anda
cintakan dia. Dia TAK peduli pun! Apa
yang dia peduli, berapa banyak yang
dia cinta pada anda..bukan berapa
banyak anda cinta pada dia!

5) JANGAN merayu! Yajangan merayu.
Saya tekankan ini sebab 98% perempuan
akan merayu supaya ex-bf kembali
padanya ( lelaki pun ramai jugak
merayu supaya ex-gf dia kembali kat
dia sebenarnya) .Lagi banyak, lagi
kerap anda merayulagi jauh la dia
tinggalkan anda!

6) JANGAN cuba buat dia rasa bersalah
bila tinggalkan anda. Sebagai contoh
la ya..Saya tak boleh hidup tanpa
awak, Jangan la tinggalkan
saya/break dengan saya sekarang,exam
dah dekat ni..Cubaan dan ayat-ayat
yang macam ini takkan berjaya, lagi
cepat dia tinggalkan tu adalahatau
pun, dia buat tak tahu je..

7) JANGAN berlakon sedih supaya dia
rasa bersalah. Simpati dan kasihan tu
TAKKAN sama dengan tertarik
dan keinginan untuk kembali kepada
anda.

8 ) JANGAN bercakap dengan kawan-
kawannya dengan tujuan untuk
mendapatkan sokongan kawan-kawannya.
Walau pun kawan-kawannya sokong anda,
cuba nasihatkan dia dan buat plan
supaya dia kembali kepada anda dan
berjaya. Selalunya tak lama! Sebabnya
dia mesti kembali bersama anda atas
keinginan hatinya yang ikhlas dengan
sendiri tanpa dipengaruhi oleh faktor
luaran yang seperti ini contohnya.

9 )JANGAN menangis di hadapannya!
(Ramai sungguh buat macam ni!) Okay
menangis la macamana punmungkin dia
akan merangkul anda dengan mesra dan
memujuk andatapi kemudian anda tetap
juga kena tinggal dan dia akan pergi
berpasangan dengan orang lain.
Menangis terlalu banyak depan dia ke
dalam telefon bila bercakap dengan dia
keitu semua hanya akan menunjukkan
kepada dia bahawa dia berkuasa ke atas
anda jadijangan buat!

10) JANGAN desak dia supaya kembali
kepada anda! Lagi anda desak, lagi
anda cuba tarik dialagi jauh dia
daripada anda.

Semua perkara di atas adalah kesilapan
biasa yang kerap dan ramai wanita buat
semasa break-up. Buat perkara di
atas ni walaupun satu sahajacerah
peluang ditinggalkan terus oleh bf!


REMEMBER!!! ABOVE ARE THE DON'Ts..THE DOs? WELL YOU HAVE TO FIGURE THEM OUT YOURSELF!!!

Thursday, 23 August 2007

Funny

I got this from a fren..n I think it's funny..

Dear IT Support

Last year I upgraded from Boyfriend 5.0 to Husband 1.0 and noticed a slow down in the overall performance, particularly in the flower, gifts and jewellery applications that had operated flawlessly under Boyfriend 5.0.

In addition, Husband 1.0 un-installed many other valuable programs, such as Romance 9.5 and Personal Attention 6.5, but installed undesirable programs such as Formula One 5.0, NBA 3.0 and World Cup 2.0. And now Conversation 8.0 no longer runs and House Cleaning 2.6 simply crashes the system.
I've tried running Nagging 5.3 to fix these problems, but to no avail. What can I do?

Signed
Desperate Housewife


Reply:

Dear Desperate Housewife

First keep in mind:

Boyfriend 5.0 is an entertainment package, while Husband 1.0 is an operating system.

Try entering the command C:\ I THOUGHT YOU LOVED ME and download Tears 6.2 to install Guilt 3.0.

If all works as designed, Husband 1.0 should then automatically run the applications

Jewellery 2.0 and Flowers 3.5.

But remember, overuse can cause Husband 1.0 to default to Grumpy Silence 2.5, Happy Hour 7.0 or Late Night Teh Tarik 6.1, a very bad program that will create SnoringLoudly.wav files.

Whatever you do, DO NOT install Mother-in-Law 1.0 or reinstall another Boyfriend program. These are not supported applications and will crash Husband 1.0.

In summary, Husband 1.0 is a great program, but it does have a limited memory and cannot learn new applications quickly.

You might consider additional software to improve memory and performance. I personally recommend Hot Tasty Food 3.0 and Tongkat Ali 6.9.

Good Luck
IT Support

Wednesday, 22 August 2007

A Cikgi Wannabe

Semalam aku interview untuk KPLI..dekat IPBA (Institut Perguruan Bahasa Antarabangsa) near UM..
aku gi naik LRT..kezen aku kata dekat jer..depan UM..boleh jalan kaki jer..mmgla dekat..tuuuuuuuuu jer depan..tp bila jalan kaki..bapak jauhnyeeee!!! melekit² la segala celah...naik bukit turun bukit, meredah onak dan duri(yesss.. I am lying here) ..seb baik aku bawak kasut spare...kalau nak harap court shoes (pinjam) tuh..berdarah la jugak nak sampai kat IPBA tuh....
Pukul 1 tghari aku dok ngok..ngek berjalan..seb baik ada gajah menyusu (heheheheh..aku baru discovered that "gajah menyusu" is the Malay term for 'covered walk'..I bet U too..)..tu pun berbelang jugak la muke aku..

at 2.30 all the cikgu wannabes ni dipanggil untuk interview beramai-ramai...ok jugaklaaa..masuk di beri tajuk n bincangkan..the discussion took about 10 minutes..n then individual interview took place..being the fourth interviewee gave me quite an advantage..boleh tanya² soklan dr earlier ones..aderla soklan PPIPlaaa..aperlaaa..mampus..sikit pun aku tak sentuh pasai PPIP..hell..i didnt even have the slightest idea wut the fish is PPIP...so when my name was announced..I was like been struck by lightning...tp yang kelakarnya..once die suh aku memperkenalkan diri..beria-ria aku borak...thankfully i got good experiences during my time jd cikgu ganti..so I used that to the max..talking n telling(read: babbling)about my past experiences...until " oppsss..cukup-cukup..masa dah time" mueheheheheh..so he didnt get to ask me about that PPIP...fuhhhh...sungguh lega...
My hope to get through this interview is sky-high..Mintak² la dpt...I wanna be a cikgi...

The current mood of seriyuza at www.imood.com

Monday, 20 August 2007

Boss Not Around

The Boss is not around..he's in China..
So glad..heheheheh..merdeka sungguh!!!

Saturday, 18 August 2007

Why Do I Love Thee?

1) For lending me your shoulder when i fell asleep in the middle of a movie I make you watch with deadly threats..
2) For never forget to smile after i throw you my unruly tantrums.
3) For making me laugh even on my very bad hair day...eventhough my bad day is never about the hair
4) For never letting me left broke during our zillionth time visits to MINES..
5) For being honest with me when I looked hideous with pink eyeshadows..
6) For trusting me with your online bank account, sending the TAC number to my handphone and you dont even know the password
7) For making me feel beautiful even when people are looking..eventhough we both know damn well that I am not
8) For letting me cry my heart out when i feel like it
9) For addressing my parents as PAK and MAA even I address yours as Pakcik and Makcik
10) For keeping your voice down when I putting mine way too high
11) For letting me bite your shoulder while you are driving when I feel like to
12) For asking me to cook for you, which you know damn well I do badly at cooking
13) For putting on the white shirt again and again because you know I like it
14) For asking me to iron your shirts eventhough its likely you will have to iron them again
15) For holding my hand while driving on bz roads - its dangerous for both you and me..but still it makes me feel special
16) For making me feel sexy during my time of the month
17) For letting me to take your shirt for myself eventhough you never wear it n you love it
18) For letting me eat the very last scoop of your favourite dishes.

Monday, 13 August 2007

Aku Dan Akuarium

Recently, aku telah dipindahkan oleh boss ku ke satu tempat baru yang dinamakan akuarium..and i got a room..spacious one...but i feel like a fish..a lonely fish..sorg2 mengadap boss..!!

My New Workstation

Dont get me wrong..i wasnt promoted..it was far from that..
ok..can you see the black high back chair far behind my monitor? that's my boss'...the CEO..!! And so you know how i feel everyday working while there..the boss is just THERE...~sigh~I am so Doomed!!


The yellow door on my right is the entrance to the boss' aquarium..err..i mean kingdom!!!


Quote of the Day (dedicated to all bosses out there)
~I work for money..so if you want loyalty..hire a dog!!!~

Wednesday, 1 August 2007

Sungguh Cisss Sekali!!!

Ade ke patut boss aku potong aku punye attendance allowance sbb aku sakit mata..? Kalau nk potong buat apa mintak sijil sakit??!!! Budusssss!!!! Kalau aku tahu die nak potong, baik aku dtg keje, kasi jangkit satu opis..biar semua org takleh keje...padan muka!!! Sekali dengan die aku kasi jangkit....bonus kasih sayang dr aku untuk boss!!!! Cisss Bedebah tul....aku dah la tgh sengkek..!!! Bab satu betul laaaaa!!!! Gaji dahla lambat..ari ni baru masuk..takde plak kitorg menggelegak gaji masuk lambat....eiiiiiiiiiiiiiiiiii...brengsek..goblok...!!!

Thursday, 26 July 2007

Hurt!!!

All I need to do is be strong!!...make myself bz...and ignore the pain...its not easy..but it worth trying!!!

I should focus more on something that doesnt give me more chances of getting heart-attack.yesss.. all these thinkings will give me heart attack..in just a matter of minutes!!! I'm not putting the blame on anyone..its me...pikir byk sgt mende remeh temeh...

I'm sick of late nite cries...that caused my eyes bubbled up like a balloon the next day...life is hard...and i never knew that being happy is not easy anymore!!

and saper kate sakit gigi tuh sakit, i went thru this sakit gigi...and i survived (pop up some painkillers..and boom..back to the happy mode)...but this sakit hati.. i dont know wether i can stand it any longer!!! maybe this is the so-called silent killer..and its killing me!!! slowly and painfully!!!

Monday, 23 July 2007

Built -in Lie-Detector

Frens keep saying that they can read me like a book.. I am a little too predictable.. I dont take that as a compliment.. I'm not a book.. and i dont want to be one!!

I blush when i want to lie... and that's not cute...its everything but cute!! I want to be good at lying...well..i know damn well that lying is not good n sinful.. but i want to be good at it..bcos at times, we need to lie ( ampunkan aku YA ALLAH)..but maybe my skin is too thin, or the blood veins are too near to the surface...so i blush when i breath my first word...ppl are supposed to be good at lying..eventhough they dont want to be a lie expert.. and my very own face is my very own built-in lie-detector..huh..~sigh~

I'm sick of " Ahh..come onlaa Era..aku bukannye kenal ko setahun dua..aku dah kenal kenal ko lama..tak payah la nak bohong aku" or "hah..bohongla tuh"(my fiance always says this)..I hate that!!!

Urghhhhh...

Current Listenings

Love Story (Where Do I Begin) ~ Beethoven

Where do I begin
To tell the story of how great a love can be
The sweet love story that is older than the sea
The simple truth about the love she brings to me
Where do I start

With her first hello
She gave new meaning to this empty world of mine
There?d never be another love, another time
She came into my life and made the living fine
She fills my heart

She fills my heart with very special things
With angels? songs , with wild imaginings
She fills my soul with so much love
That anywhere I go I?m never lonely
With her around, who could be lonely
I reach for her hand-it?s always there

How long does it last
Can love be measured by the hours in a day
I have no answers now but this much I can say
I know I?ll need her till the stars all burn away
And she?ll be there

How long does it last
Can love be measured by the hours in a day
I have no answers now but this much I can say
I know I?ll need her till the stars all burn away
And she?ll be there

huhu...sayu giler..tp aku tak reti nak linkkan lagunye..boleh ker kat sini ekk?
Ade lagi satu..lagu Hindustan lakonan Ajay Devgan, Kajol & Mahima Chaudhry..

Dil Kya Kare- film Dil Kya Kare

Jaadu sa chhane laga
Paagal banaane laga
kuchh yaad aane laga
Kuchh bhool jaane laga
Kya na kare kya kare
Ye dil kya kare
Kya na kare kya kare
Ye dil kya kare

Deewana paagal sa dil
Aankhon ke kaajal sa dil
Lehraate aanchal sa dil
Zulfon ke baadal sa dil
Tarse na ye barse na ye
Ye dil kya kare
Ye dil kya kare

Jaadu sa chhane laga
Paagal banaane laga
kuchh yaad aane laga
Kuchh bhool jaane laga
Kya na kare kya kare
Ye dil kya kare
Kya na kare kya kare
Ye dil kya kare

Tumse chura lein tumhein
Sabse chhupa lein tumhein
Jaan se laga lein tumhein
Apna bana lein tumhein
Main betaab hoon tu bechein hai
Ye dil kya kare
Ye dil kya kare

Saturday, 21 July 2007

Its Blurry!!!

Alaaa...contact lense aku dah tak cukup power..pandangan mata pun kabur jer..penin kepale..nak beli lain, ada lagi 1 pair yg belum pakai...rugi...rugi..!!!

Friday, 13 July 2007

SENYUM!! KAK LONG NOK AMBIK GAMBOR NIH!!!

bila seorg budak berumur 2 tahun dipakse senyum untuk diambil gambornyer...inilah yg terjadi!!!


senyum yg kadang2 sangat ikhlas....




ikhlassss nihhh

agak ikhlas jugaklaaa

dan kadang² nampak sangat tak ikhlasnyer...




Hahahhahaha..lawakle plak!!! i Misssssssssssss u!!

Signing out with loving smile!!!

PJJ

PJJ stands for Perhubungan Jarak Jauh...jarak tu pulak bergantung pada tuan punye pemikiran..ada yang kata jarak yang jauh bak Perlis dengan Johor Bahru...
ade yang fikir Seri Kembangan dengan Kajang pun jauh...(tak boleh nak menempel 28 jam sehari tuh kira jauh la gamaknya)..

So setakat ini PJJ aku berjalan dengan agak baik..eventhough sumtimes it makes me feel like 'urgggggggggggghhhhhhhh'...when handphone is the only road to him you have...communications seem hard...we tend to interpret the SMSs wrongly...baca salah nada laaa...salah taip laaa..ini laaa..itu laaa..pastuh..end up gaduh!! tak best langsung...

aku dahlah kaki jeles.. u know, the name "green-eyed-monster" was invented for me...kaki jeles nak mampus....kate kuar makan dgn kawan pun aku dah pikir macam2...but i keep that to myself...takmaula die kata aku ni kaki ngontrol...so sebagai salah seorang ahli kelab PJJ, aku simpulkan do sini important things nak menten the relationship..

1) Honesty - ini plg penting tahap gaban..without this...hancusss
2) Trust - this one goes hand in hand with No.1 - but do keep 1% to yourself..so ada ubat when things turn out the way you dont want it to be...
3) Ape lagi ekkk? Sabar..ye sabar.... - yang ni pun adalah penting...tak sabar nanti boleh jadik macam² ...tak telepon sehari, dah ajak gaduh..sbb tak sabar..so sabar
4) Cemburu - ya itu perlu....up to the right level....(that goes to you writer)
5) Creative - we need this to spice things up...so takdelah relationships tu sejuk kerana jarak... keep the warmth of the love wherever you go...so SPICE UP!!! Surprise..surprise!!!

Hurmmm..nanti aku tambah lg..mana tahu kalau malam ni tgh tido aku terpikir...

****Alamak takde nice quotes laaa..sbb dah lama tak bace buku..so signing out sheeeeeeeeepishly

Friday, 15 June 2007

Tug-of-War

This is not about sukaneka..its about a ring..my new ring i got during the engagement ceremony..yess..i'm talking about my cincin tunang..sometimes it annoys me to hell..it keeps on tugging on any clothes i went near..let alone my own baju..rosak abis baju..asyik tertarik-tarik..

but looking at the bright side..its like a silent reminder....its like that its trying to tell me that its NOT about me only anymore..its like " hey..lady..you're attached to somebody of your chose...so behave...you are carrying the names of two families now!!" *tug*tug*

so cik sulong...like it or not...no more bf angkats or wutsoever..!!! No more tepuk tampar with just any guys anymore... be more like a lady (huh..in your dream)**am i creating an alter-ego here?**

Quote for the day..(yess..from now on...there will be quotes to end a post, just to make me read more)

~if u want something u have never had, you have to do something you've never done~ aiyooo..already forgot who said this...

sulong's signing out with a motivational sigh

Wednesday, 13 June 2007

Being Independent

I woke up in the middle of a dream (n i forgot wut that dream was all about)..at 2.02am to be exact..and i got this sudden urge to sing the "Independent Woman" by Destiny's Child..i think that was weird..
so i paste the lyrics here...just as a remembrance of a weird nite..

Lyrics:Lucy Liu... with my girl, Drew... Cameron D. and DestinyCharlie's Angels, Come onUh uh uh

Question: Tell me what you think about me
I buy my own diamonds and I buy my own rings
Only ring your cell-y when I'm feelin lonely
When it's all over please get up and leave
Question: Tell me how you feel about this
Try to control me boy you get dismissedP
ay my own fun, oh and I pay my own bills
Always 50/50 in relationships

The shoes on my feetI've bought it
The clothes I'm wearing I've bought it
The rock I'm rockin''Cause I depend on me
If I wanted the watch you're wearin
'I'll buy it
The house I live in
I've bought it
The car I'm drivingI've bought it
I depend on me(I depend on me)

All the women who are independent
Throw your hands up at me
All the honeys who makin' money
Throw your hands up at me
All the mommas who profit dollas
Throw your hands up at me
All the ladies who truly feel me
Throw your hands up at me
Girl I didn't know you could get down like that

Charlie, how your Angels get down like that
Girl I didn't know you could get down like that
Charlie, how your Angels get down like that
Tell me how you feel about this
Who would I want if I would wanna live
I worked hard and sacrificed to get what I get

Ladies, it ain't easy bein' independent

Question: How'd you like this knowledge that I brought
Braggin' on that cash that he gave you is to front
If you're gonna brag make sure it's your money you flaunt
Depend on no one else to give you what you want
The shoes on my feet I've bought it
The clothes I'm wearing
I've bought it
The rock I'm rockin''Cause I depend on me

If I wanted the watch you're wearin'
I'll buy it
The house I live in
I've bought it
The car I'm driving
I've bought itI depend on me(I depend on me)

All the women who are independent
Throw your hands up at me
All the honeys who makin' money
Throw your hands up at me
All the mommas who profit dollas
Throw your hands up at me
All the ladies who truly feel meThrow your hands up at me

Girl I didn't know you could get down like that
Charlie, how your Angels get down like that
Girl I didn't know you could get down like that
Charlie, how your Angels get down like that

Destiny's ChildWassup?You in the house?Sure 'nuff
We'll break these people off Angel style
Child of DestinyIndependent beautyNoone else can scare me
Charlie's Angels
WoahAll the women who are independent
Throw your hands up at me
All the honeys who makin' money
Throw your hands up at me
All the mommas who profit dollas
Throw your hands up at me
All the ladies who truly feel me
Throw your hands up at me

Girl I didn't know you could get down like that
Charlie, how your Angels get down like that[repeat until fade]

Thursday, 7 June 2007

Half Married?!!

06.06.07...I am officially engaged to DSP Hasrul Anwar bin Hasim....after 4 years of courtship (4 ke?)...its time to be serious!!! Dead serious..its time to think about the future..OUR future together!! Heheheeh..nak start pikir tang mana eekk? Hurmmm..what about the honeymoon destination??? Any Idea..? Muehehehehe (Ohhhh..serius sungguh pemikiran ku)

Well...Kata org time bertunang nilaaa macam2 cabaran...mase ni laaa asik gaduh2..masa ni laaa ada kekacaubilauan berlaku...Nauzubillah..pls pray for our happiness together...

Nyesal lak tak amik gambor bebanyok time tgh kontrol ayu semalam...cam pondan plak aku rasa...muahahahahha..next time aku upload the gambars yg sempat amik...

BTW, semalam ada citer menyayat hati time sarung cincin..i got 2 cincins..one for risik n the other one untuk bertunang (cantik bakal mak mentua makcik pilih cincin nyah)...cincin risik tu tak muat..kecik (ke tangan aku yg besar?) tapi aku sorong jugak...dengan harapan..lps majlis aku tangalkan n pegi pebesaq!! dah abis majlis...cincin tak boleh tanggal..biru jari aku...huru-hara rumah..dr nenek..maklong, pakcik, maksu..semua dok sibuk pasal jari aku yg dok lebam...dah naik kebas pun..
penyelesaian yg di ambil oleh ayah aku yg tgh panik ialah..amik playar muncung tajam tuh, pastu kasi potong itu cincin...waaaaa!! menangis aku...tak sempat berganbar bagai...mekap pun dah bertempiaran!!! seb baik cincin tunang yg sederhana tp meriah tu ok!!! selamat le ko cincin!!!!

All and all..I still cannot believe that I am half attached (half married?) to the person I 121% love!!! Selangkah ke alam Misteri!!! Muehehehehe..misterinya..misterinya!!!

Tuesday, 29 May 2007

How To Say I Love U in 100 Different Languages

Huh.....ada 100 cara nak kata saya cintakan mu....tak payahla nak kelu² lidah lagi..muehehehehe

English - I love you
Afrikaans - Ek het jou lief
Albanian - Te dua
Arabic - Ana behibak (to male)
Arabic - Ana behibek (to female)
Armenian - Yes kez sirumen
Bambara - M'bi fe
Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi
Belarusian - Ya tabe kahayu
Bisaya - Nahigugma ako kanimo
Bulgarian - Obicham te
Cambodian - Soro lahn nhee ah
Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a
Catalan - T'estimo
Cheyenne - Ne mohotatse
Chichewa - Ndimakukonda
Corsican - Ti tengu caru (to male)
Creol - Mi aime jou
Croatian - Volim te
Czech - Miluji te
Danish - Jeg Elsker Dig
Dutch - Ik hou van jou
Esperanto - Mi amas vin
Estonian - Ma armastan sind
Ethiopian - Afgreki'
Faroese - Eg elski teg
Farsi - Doset daram
Filipi no - Mahal kita
Finnish - Mina rakastan sinua
French - Je t'aime, Je t'adore
Gaelic - Ta gra agam ort
Georgian - Mikvarhar
German - Ich liebe dich
Greek - S'agapo
Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo
Hiligaynon - Palangga ko ikaw
Hawaiian - Aloha wau ia oi
Hebrew - Ani ohev otah (to female)
Hebrew - Ani ohev et otha (to male)
Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw
Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae
Hmong - Kuv hlub koj
Hopi - Nu' umi unangwa'ta
Hungarian - Szeretlek
Icelandic - Eg elska tig
Ilonggo - Palangga ko ikaw
Indonesian - Saya cinta padamu
Inuit - Negligevapse
Irish - Taim i' ngra leat
Italian - Ti amo
Japanese - Aishiteru
Kannada - Naanu ninna preetisuttene
Kapampangan - Kaluguran daka
Kiswahili - Nakupenda
Konkani - Tu magel moga cho
Korean - Sarang Heyo
Latin - Te amo
Latvian - Es tevi miilu
Lebanese - Bahibak
Lithuanian - Tave myliu
Malay - Saya cintakan mu / Aku ci nta padamu
Malayalam - Njan Ninne Premikunnu
Mandarin Chinese - Wo ai ni
Marathi - Me tula prem karto
Mohawk - Kanbhik
Moroccan - Ana moajaba bik
Nahuatl - Ni mits neki
Navaho - Ayor anosh'ni
Norwegian - Jeg Elsker Deg
Pandacan - Syota na kita!!
Pangasinan - Inaru Taka
Papiamento - Mi ta stimabo
Persian - Doo-set daaram
Pig Latin - Iay ovlay ouyay
Polish - Kocham Ciebie
Portuguese - Eu te amo
Romanian - Te ubesk
Russian - Ya tebya liubliu
Scot Gaelic - Tha gra\dh agam ort
Serbian - Volim te
Setswana - Ke a go rata
Sign Language - ,\,,/ (represents position of fingers when signing'I Love You')
Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan
Sioux - Techihhila
Slovak - Lu`bim ta
Slovenian - Ljubim te
Spanish - Te quiero / Te amo
Swahili - Ninapenda wewe
Swedish - Jag alskar dig
Swiss-German - Ich lieb Di
Tagalog - Mahal kita
Taiwanese - Wa ga ei li
Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe
Tamil - Nan unnai kathalikaraen
Telugu - Nenu ninnu premistunnanu
Thai - Chan rak khun (to male)
Thai - Phom rak khun (to female)
Turkish - Seni Seviyorum
Ukrainian - Ya tebe kahayu
Urdu - mai aap say pyaar karta hoo
Vietnamese - Anh ye^u em (to female)
Vietnamese - Em ye^u anh (to male)
Welsh - 'Rwy'n dy garu
Yiddish - Ikh hob dikh
Yoruba - Mo ni fe

Friday, 25 May 2007

The Faces of My Heartbeats 2 - Ezham









Haaaa..this is Ezham..the youngest of nine..two years old and shares his birthdate with my my dad..
Tonnes of hugs n kisses for him...sayang die seketat dunia (like dunia pun bleh ketat if you can see my love for him)..love the giggles...I miss him so much...tak banyak bunyik sgt like his sister Ellya...all he does every is gelak n senyum.. n not to forget "nangis"...

Ezham n the bike...bukan basikal die pun..a lil cousin of mine (and his) punye..berebut!! This pic was taken on petang raya 2006..still in his maroon baju melayu.. I bought that...so hensem!!!!
Gambar latest...punye la hitam..dah pandai main kat halaman..sesedar je ada kat halaman..itu yg hitam abis tuh!!!
Gambar die n Ellya..sebab 2-2 gelap gelita..2-2 pun tak nampak rupe..


Thursday, 24 May 2007

The Faces of My Heartbeats 1- Ellya


This is my lil sis..Ellya. She's barely six and talks like a 60 years old nenek...kuat membebel tul

The pic was taken on her first day to preschool. See the big pink bag she's holding..i bought that...n she calls it 'beg kaler bandung' sbb kaler pink tu cam sirap bandung..the same way she refers putih as kaler susu.. n the night before she kept on trying the baju sekolah for about a few million times..

See....pantang org nak amik gambor..gaya ngalahkan model2... see the the big brown sandals she's wearing..thats mine..the pic 's taken on petang raya...dekat rumah arwah nenek.. i have a few censored gambars of hers mase tgk bergelek nyanyi lagu " Pencinta Wanita" tp takleh letak sbb time tu dia baru lps mandi...topless n bottomless!!! Gelek bukan main....she's seriously a funny little creature.. tak sedar yg she's already a big girl now...



Wednesday, 23 May 2007

The Drawn Image of Myself *wink*

Yahoo! Avatars

I just love the khaki pants and the shirts. Cam sgt simple n kemas..tp baju camni tak sesuai sgt kalau bertudung..cam rimas sikit..bcos of the collar...
tapi kan org avatar ni terlebih comel plak...!! The short hair is a lot like mine...but mine is a little serabut..!! Hehehehe

Saturday, 19 May 2007

F.R.I.E.N.D.S

This post is a tribute to my friends...nothing much to write cause they are simply GREAT!!!


The above cut and paste (younger version of us all) poster was made by K Wawa..a dear senior (find two girls, with shades, the taller one is her) ...but please ignore the typo..well ppl make mistakes and some are meant not to be repaired!!!

This small pic was taken during last camping together as students..most of us in the pic were on our final year at uni...we had a very great time...new frens were made..encoutered with new kind of ghost.. its freaking true!!






Apit n gobok's wedding in December 2006..and now she's expecting....very the sharp shooterla this apit boy..muhahahaha!!


There are plenty more photos..just dont know where on earth did i put them..!! very the unorganized person...heehee.. I'll update later..



Friday, 18 May 2007

Before 30

5 things to accomplish before my age touches 30

1) Ermmmmmmmm..
2) Aaaaaaaaaa..
3) Erkkk..
4) Hummmm
5) ...............

I better think harder!!!!